Home|Bandenonderhoud|Correct laden

Correct laden

Overbelast uw banden niet. Rijden op een overbelaste band is gevaarlijk.

Het maximale draagvermogen van uw banden staat op de zijkant. Overschrijd dit niet. Banden die boven hun maximaal toelaatbare belasting worden beladen, bouwen overmatige hitte op. Dit kan leiden tot plotselinge bandschade. Integrale schade kan worden veroorzaakt zonder dat dit zichbaar is, zelfs als de band van het wiel wordt gehaald en wordt geïnspecteerd.

Overschrijd het brutogewicht van de assen niet. Raadpleeg de gebruikershandleiding voor het bepalen van het bruto asgewicht. Volg de laadinstructies van de voertuigfabrikant om ervoor te zorgen dat uw banden niet overbelast worden.


Speed, Load Index

Load Index (belastingsindex). De load index is een numerieke code die is gekoppeld aan de maximale belasting die een band kan dragen met de snelheid die wordt aangegeven door het snelheidssymbool, onder door de bandenfabrikant gespecificeerde bedrijfsomstandigheden.

Speed Index (snelheidsindex). De speed index geeft de snelheid aan waarmee de band een lading kan dragen die overeenkomt met zijn load index (behalve voor snelheden hoger dan 210 km/u, zie tabel hieronder). Onder door de bandenfabrikant gespecificeerde bedrijfsomstandigheden.

Snelheidscategorie. De hieronder weergegeven snelheidscategorie markeringen geven de snelheid van de banden aan boven 240 km/u en zijn opgenomen in de aanduiding van de bandenmaat, b.v. 225/50 ZR 16. Over het algemeen wordt de snelheidscategorie niet op de band weergegeven. Neem contact op met de desbetreffende bandenfabrikant voor de actuele load en speed index.

Banden voor snelheden van > 240 km/u kunnen tijdelijk worden gemarkeerd met zowel ‘ZR’ en de relevante servicebeschrijving (bijv. 195/50 ZR 15 82W, 195/50 ZR 15 82Y) om de prestaties van de banden aan te geven. Raadpleeg de bandenfabrikant voor de werkelijke maximumsnelheid en het relevante laadvermogen bij gebrek aan een servicebeschrijving.

Alle snelheden in de tabellen zijn van toepassing op banden die in goede staat zijn, de juiste bandendruk hebben, binnen het specifieke draagvermogen vallen en op een velg met de juiste maat gemonteerd zijn.

Deze snelheiden geven een maximum weer waartoe de auto in staat is. Niet de snelheid waarmee wordt gereden.


Percentage laadvermogen (%) versus snelheid¹. Voor ZR-banden, waar geen servicebeschrijving wordt weergegeven, is het maximale laadvermogen in de tabellen van toepassing. De werkelijke snelheden, laadcapaciteit en relevante bandenspanning wordt overeengekomen tussen voertuig- en bandenfabrikanten (of hun nationale verenigingen). Rekening houdend met de voertuigkenmerken en de toepassing.

Bij gebrek aan een dergelijke overeenkomst, wordt aanbevolen dat voor snelheden tussen 240 en 270 km/u de laadcapaciteit en relevante bandenspanning van ZR-banden hetzelfde is als voor banden met het 'W'-snelheidssymbool, tot de maximale gecertificeerde snelheid door de bandenfabrikant.


1 Voor gemiddelde maximumsnelheden is lineaire interpolatie van het draagvermogen van de band toegestaan.

2 Voor snelheidsvermogens van > 300 km/u zal het percentage van de laadcapaciteit en de relevante bandenspanning worden overeengekomen tussen voertuig- en bandenfabrikanten (of hun nationale verenigingen). Rekening houdend met de voertuigkenmerken en de toepassing.


Een aanhangwagen trekken: raadpleeg de gebruikershandleiding van het voertuig. Hierin kunt u aanbevelingen vinden van de fabrikant over het trekken van een aanhangwagen.