Home|Bandenonderhoud

Banden inspecteren

Naast bandeninspectie is regelmatig onderhoud van belang. Let bij het inspecteren van uw banden op het volgende: ongelijke loopvlakslijtage, te lage bandenspanning, verkeerde uitlijning en balans. Dit kan er voor zorgen dat de band vervangen moet worden. Banden kunnen tevens in de loop van tijd bandenspanning verliezen.

Als u regelmatig de bandenspanning controleert en u merkt dat de band lucht verliest, laat dan de band en het wiel controleren. De kleine afdekdopjes op het ventiel van uw band houden vocht en vuil buiten. Rijden op een beschadigde band kan gevaarlijk zijn. Als u iets ziet waarover u twijfelt tijdens de inspectie, laat het dan onderzoeken door een bandenspecialist.

Ongelijke slijtage van het loopvlak- Dit kan meer slijtage aan de ene loopvlakrand zijn dan de andere, een gegolfd patroon van hoge en lage slijtage of blootliggende staaldraad. Ongelijkmatige slijtage kan worden veroorzaakt door problemen zoals te lage inflatie, verkeerde uitlijning en onjuiste balans- of ophangingsproblemen.

Ondiep loopvlak - Grip op nat wegdek vermindert naarmate banden slijten. Om u te helpen loopvlakproblemen te zien, hebben banden ingebouwde "slijtage-indicatoren". Dit zijn smalle staven van glad rubber die over het loopvlak lopen. Als het loopvlak bijna gelijk is met de staven, is het tijd om de banden te vervangen.

Onruststokers - Controleer op kleine steentjes, stukjes glas, stukjes metaal en andere vreemde voorwerpen die in het loopvlak kunnen worden geklemd en kies ze voorzichtig uit. Ze kunnen ernstige problemen veroorzaken als ze tijdens het rijden verder in uw band worden geduwd.

Beschadigde gebieden - Barsten, insnijdingen, scheuren, gaatjes, gaten en uitstulpingen in het loopvlak of aan de zijkanten van de band kunnen op ernstige problemen duiden en het kan nodig zijn de band te vervangen. Zoek onmiddellijk professioneel advies.

Langzame lekken –  Wiel- en bandassemblages kunnen in de loop van een maand of wat luchtdruk (ongeveer 2 psi) verliezen, maar als u merkt dat u om de paar dagen lucht moet toevoegen, laat dan de band, het wiel en de klep controleren - en indien nodig, repareer of vervang de band.

Ventieldoppen - Die kleine dopjes op de klepsteel van uw band houden vocht en vuil buiten, dus zorg ervoor dat ze op al uw banden zitten. Ook wanneer u een band laat vervangen, moet u tegelijkertijd een nieuwe klepsteelmontage installeren.

Rijden op een beschadigde band kan gevaarlijk zijn. Als u iets ziet waarvan u niet zeker bent tijdens uw inspectie, laat het dan nakijken door uw bandenleverancier.