Home|Bandenonderhoud|Banden vervangen

Tips voor het vervangen van banden

Voor het kiezen van nieuwe banden lees onderstaande tips.

Het negeren van de veiligheidsmaatregelen en instructies kan leiden tot het uitvallen of klappen van uw banden met mogelijk ernstig lichamelijk letsel. 

BANDENKEUZE - WELKE BANDEN HEB IK NODIG VOOR MIJN AUTO?

U kunt deze informatie vinden in de handleiding van uw auto die zich normaal bevindt aan de binnenzijde van uw portier, dashboardkastje hierin staat de originele bandenmaat, snelheidsaanduiding en aanbevolen bandenspanning.

Bij het vervangen van banden wordt het aanbevolen om alle vier de banden tegelijkertijd te vervangen voor optimale prestaties van het voertuig. Als dit niet haalbaar is, moeten de nieuwe banden altijd op de achteras van het voertuig worden geplaatst. Over het algemeen zullen nieuwe banden met een dieper profiel betere grip hebben en water effectiever afvoeren, waardoor aquaplaning wordt voorkomen. Het plaatsen van een grotere tractie op de achteras is noodzakelijk om mogelijk overstuur en verlies van controle op nat wegdek te voorkomen, met name tijdens plotselinge uitwijkmanoeuvres.

BELANGRIJK: Controleer altijd het advies van de voertuigfabrikant voordat u een band met een andere maat en/of constructie vervangt.

 

Levensduur

Cooper adviseert het volgende: banden inclusief de reserveband die 10 jaar of ouder zijn vanaf hun fabricagedatum, vervangen door nieuwe banden. Er zouden geen banden van ouder dan 6 jaar gemonteerd moeten worden. Omdat het reservewiel zo weinig wordt gebruikt, zijn autofabrikanten overgeschakeld naar smalle, compacte reservebanden om ruimte en gewicht te besparen. Een reservewiel is een redder in nood als gewone banden het begeven, maar als de tijdelijke band langer gebruikt wordt dan de fabrikant aanbeveelt, kunnen er problemen ontstaan.

De levensduur van banden wordt niet alleen bepaald door de chronologische leeftijd. De gebruiksduur van een band is een combinatie van service- en opslagomstandigheden. Voor iedere individuele band wordt de levensduur bepaald door verschillende elementen, zoals temperatuur, opslag en gebruiksomstandigheden (belasting, snelheid, bandenspanning, botsingen, schade aan de weg) waaraan een band gedurende zijn levensduur wordt blootgesteld. Aangezien de service- en opslagomstandigheden sterk variëren, is het niet mogelijk om de levensduur op basis van de leeftijd te voorspellen.

Cooper Tire is niet op de hoogte van wetenschappelijke of technische gegevens die een specifieke minimale of maximale levensduur voor personen- en bestelwagenbanden vaststellen of identificeren.

Een maximale levensduuraanbeveling voor een band mag in geen geval worden beschouwd als een verwachte levensduur. Banden moeten buiten gebruik worden gesteld als: het loopvlak totaal versleten is, er tekenen zijn van schade (scheuren, gaten, bulten, stootschade, trillingen, enz.) of tekenen van misbruik (te lage spanning, overbelasting, onjuiste reparatie, etc.).

In sommige gevallen kan een voertuigfabrikant eerder dan 10 jaar een aanbeveling doen voor bandenvervanging voor zijn producten op basis van zijn kennis van de specifieke voertuigkenmerken en toepassing. Als dit het geval is, moet de consument de specifieke aanbevelingen van die voertuigfabrikant voor zijn voertuig opvolgen.


SNELHEIDSBEOORDELING

Cooper Tire beveelt aan dat de snelheidscategorie van de vervangende banden altijd gelijk of hoger is dan die van de originele banden.

Raadpleeg bij het vervangen van uw banden de gebruikershandleiding voor de juiste maat.

Snelheid

Categorie

S

180 km/h (112 mph)

T

190 km/h (118 mph)

U

200 km/h (124 mph)

H

210 km/h (130 mph)

V

240 km/h (149 mph)

*W

270 km/h (168 mph)

*Y

300 km/h (186 mph)

Cooper's snelheidssymboolaanduidingen in deze tabel zijn gebaseerd op een indoor wieltest. Deze is uitgevoerd in overeenstemming met de procedure voor Load/Speed tests van de Economische Commissie voor Europa (ECE-Reg 30)

* Voor banden met een maximale snelheid van > 240 km/h (149 mph), kan een ZR in de maataanduiding verschijnen.

Voorbeeld:

Bandenaanduiding

Maximale snelheid

275/40R17 93W

270 km/h (168 mph)

275/40R17 93Y

300 km/h (186 mph)

275/40ZR17 93W

270 km/h (168 mph)

275/40ZR17 93Y

300 km/h (186 mph)

Het snelheidssymbool is slechts een indicatie van de snelheid die maximaal met de band gereden kan worden. Wij ondersteunen niet dat dit op een onveilige of onwettige manier gedaan wordt. Let op: De laadcapaciteit is lager naarmate de snelheid hoger wordt dan 130 km/u. Vraag advies aan uw bandenspecialist of Cooper Tires over maximale belastingen en snelheden.


Winterbanden

Plaats altijd winterbanden op alle wielposities.


VERSCHILLENDE BANDEN MONTEREN

Vervangende banden moeten altijd dezelfde constructie hebben.

De meeste personenwagenbanden zijn tegenwoordig radiaalbanden. Voor de beste prestaties raden we aan dezelfde maat en hetzelfde profiel te laten monteren op alle posities. Het is mogelijk dat de voertuigfabrikant verschillende maten voor en achter adviseert. Raadpleeg de gebruikershandleiding van het voertuig.

GOEDGEKEURDE VELGEN

Banden zijn ontworpen om te passen op een specifieke velgmaat. Zorg ervoor dat de band op een geschikte velg is gemonteerd.


WIJZIGINGEN VAN HET VOERTUIG

After-market aanpassingen aan uw voertuig kunnen de handling en stabiliteit van het voertuig nadelig beïnvloeden.

Voertuigaanpassingen en wijzigingen in de ophanging en/of het gebruik van banden die niet door de voertuigfabrikant worden aanbevolen, kunnen een nadelig effect hebben op de handling en stabiliteit van het voertuig.

In bepaalde gevallen kunnen voertuigfabrikanten het gebruik van andere banden dan de orginele banden, adviseren. Neem altijd contact op met de voertuigfabrikant en volg de aanbevelingen op.

Ongeschikte montage kan ook de fabrieksgarantie van Cooper Tire ongeldig maken.


BANDENMONTAGE

Het monteren van banden kan gevaarlijk zijn en mag alleen worden gedaan door getrainde personen met de juiste hulpmiddelen en procedures.

Ernstig letsel of overlijden kan het gevolg zijn van een ontploffing van de band/velg door onjuiste montage.


Vraag altijd een bandenspecialist om uw banden op velgen te monteren.